Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ. Rendben
Termékek Menü

Khadi hajfesték használati utasítás

Használati utasítás

A Khadi növényi hajfestékek használatával, tiszta és természetes anyagokkal festheted be a hajad, káros vegyi anyagok használata nélkül. A Khadi növényi hajfestékeken található BDIH logó garantálja, hogy minden termék szigorúan szabályozott és ellenőrzött veszélyes anyagok tekintetében.
A natúr kozmetikumokra vonatkozó szigorú előírások és szabályok értelmében a Khadi növényi hajfestékek mentesek mindenféle kémiai adalékanyagtól, ammóniától és peroxidoktól, nem tartalmaznak semmiféle tartósítószert, illatanyagot, hozzáadott pigmentet, színfokozót, vagy egyéb veszélyes vegyi összetevőket, melyek az egészségre nézve ártalmasak lehetnek, vagy a haj minőségét gyengítenék. A Khadi hajfestékek minden egyes hajszálon réteget képeznek, a választott szín az Ön természetes hajszínével kombinálva adja
a végleges eredményt, így teljesen egyedi, természetes színárnyalatok jönnek létre. A kívánt eredmény elérése érdekében kérjük feltétlenül tartsd be a pontos használati utasítást a Khadi növényi hajfestékek használata során.
Az első használat előtt a nem kívánt színárnyalatok elkerülése érdekében mindig fess be egy próbatincset.

 

Előkészítés

Első használat előtt ajánlott allergiateszt végzése a csuklón: egy teáskanál festékport keverj el megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű vízzel, majd kend a csuklódra. Amennyiben 2 óra elteltével nem jelentkezik allergiás reakció, biztonsággal alkalmazhatod a hajfestéket. A csuklón keletkezett szín néhány napon belül eltűnik a bőrről.

Gyűjts össze mindent a hajfestéshez. Legyen kezed ügyében a hajfesték por, a hajfestő ecset, a dobozban található kesztyű és műanyag sapka, keverő tál. Rakd fel melegedni a vizet.

Frissen mosott hajra célszerű felvinni a festéket, a hajformázó termékek, szennyeződések eltávolítása után. Először tehát moss hajat egy kímélő samponnal. Kerüld a szilikon-tartalmú samponok használatát, ezek csökkentik a festék hatékonyságát. A szilikon-tartalmú samponok film bevonatot képeznek a hajszálakon, és megakadályozzák a növényi színanyagok megtapadását. Tartsd melegen hajad egy törölközővel, míg minden előkészületet meg nem tettél. A hajfesték felvitele közben teríts a válladra egy régi törölközőt. Használd a dobozban található műanyag kesztyűt is, ellenkező esetben az elszíneződés néhány nap elteltével tűnik csak el a kézről.

 

 

A festékmassza bekeverése

Az a legjobb, ha a port egy kerámia edényben kevered el, mivel ez az anyag nagyon jól tartja a meleget, és nem engedi, hogy a keverék túl hamar kihűljön. Emiatt a fém vagy üveg edények kevésbé megfelelőek. Tegyél a tálba kellő mennyiségű hajfesték port. Ennél a lépésnél vedd figyelembe, hogy a doboz tartalma egy kb. hátközépig érő haj egy alkalommal történő teljes festéséhez és további 3-4 tőfestéshez vagy egy kb. hátközépig érő haj két alkalommal történő festéséhez elegendő. Óvatosan, de nagyon alaposan elkeverve, mindig egy kicsit utána öntve adj hozzá az adott hajfestékhez ajánlott hőmérsékletű (50-90°C-os) vizet és alaposan kevergesd. A keverőfolyadék lehet fekete tea is, erről bővebben olvashatsz a Jó tanácsok menüpontban. Addig keverd, míg krémes, könnyen kezelhető pépet nem kapsz. Az ideális sűrűséget magadnak kell kikísérletezned, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Mindez függ a felvitel módszerétől, és a hajszerkezetedtől. Nagyon száraz, dauerolt haj esetében például keverhetsz egy hígabb keveréket, de a rövid, vékony szálú hajra érdemes sűrűbbet készíteni. Akkor találtad el az ideális bekeverési sűrűséget, ha a hatóidő során a massza se nem morzsolódó, se nem csepeg. Hogy a várt eredményt kapd, a hőmérsékletet nem elég csak megbecsülni, hőmérő használata is feltétlenül szükséges. Bármilyen vízhőmérő, laborhőmérő vagy sütéshez használt hőmérő megfelel a célnak.

A Khadi növényi hajfestékkel történő festés sikere nagymértékben függ a festék melegen tartásától. Ezért, hogy a felvitel során ne hűljön ki a színező paszta, állítsd a festékes tálat meleg vízfürdőbe.

A festékmassza bekeverése közben ne lélegezd be a finom port, mert az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki!

A massza felvitele még kellemesebbé válik, ha előtte mixerrel még egyszer átdolgozod.

 

A hajfesték felvitele

A bekevert masszát optimális állapotban, frissen mosott, törölközőszáraz hajra vidd fel. A hajfestéket kizárólag ép bőrön alkalmazd!

Célszerű a festéket meleg vízfürdőbe állítani, hogy az felvitel közben is megtartsa az optimális meleget. Mindig a paszta legfelső rétegéből vegyél, hogy ne hűljön ki a többi része. Olyan árnyalatok esetében, ahol forró vízzel kell kikeverni a hajfesték port (vörös árnyalatok), várj addig, amíg a massza annyira ki nem hűl, hogy már nem tud égési sérüléseket okozni. Mindenképpen érdemes a felvitelhez hajfestő ecsetet használni. Ezzel tincsről tincsre lehet haladni, és a festéket közvetlenül a hajtőhöz lehet felkenni. Ha hígabbra keverjed a színező masszát, akkor hajfestő flakonból is rányomhatod a hajra. Ezzel olyan kényelmessé válik a hajfestés, mint a megszokott kémiai festékekkel.

Fontos, hogy a festést a homlok és a halánték területén kezdd, mert a haj itt gyakran világosabb, mint a fej többi területén, és az első ősz hajszálak is itt jelentkeznek. Kezdd a hajtöveknél és haladj tincsenként a hajvégek irányába. Amennyiben a befestett tincset mindig elfésülöd, ez könnyen kivitelezhető.

A maradék festéket kend szét a hajadon, és masszírozd be az ujjaiddal. Ezáltal a festék még jobban eloszlik a hajon, és az esetleges hézagokhoz is eljut. Ha elkészültél, tegyél rá egy műanyag fürdősapkát vagy tekerd körbe folpackkal, hogy a festék ne száradjon ki.
A hatóidő leteltéig tartsd melegen a fejed egy törölközővel vagy hajturbánnal. Minél melegebben tudod tartani a festéket, annál jobb a festés hatékonysága, annál szebb lesz a végleges hajszín.

 

Hatóidő

A hatóidő a haj típusától, szerkezetétől és állapotától, és az elérni kívánt színtől függ. Alapvetően azonban igaz és irányadó, hogy minél hosszabb a hatóidő, annál intenzívebb szín alakul ki.

Az ajánlott hatóidő 30 perc és 2 óra közti időintervallum.

Azt javasoljuk, hogy az első festésnél rövidebb ideig hagyd hatni a festéket, így a haj reakciója alapján el tudod dönteni, hogy a későbbiekben szükséges-e növelni azt. A merészebb felhasználók, akik valószínűleg sötétebb hajszínt kívánnak elérni, természetesen kezdhetik 2 órával a felhasználást.

A hatóidő kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy a haj szerkezete és állapota alapvetően befolyásolja a festés eredményét.

A megfelelő hatóidő meghatározása történhet próbatincs festésével is. A próbafestéshez mosd meg az egész hajat, majd a színező pasztát vidd fel a kiválasztott hajtincsre. Célszerű olyan területről választani, ahol a haj a legvilágosabb vagy a legőszebb, így információt kaphasz a problémásabb területeken történő festés eredményéről.

A próbatincs festésénél fontos, hogy ugyanúgy járj el, mintha a teljes hajadat festenéd, hiszen csak így kaphatsz hiteles eredményt! Fontos, hogy mosd meg az egész hajad, használj zuhanysapkát és gondoskodj a festék melegen tartásáról, ugyanis a haj valóságos reakciója csak így idézhető elő.

A Khadi növényi hajfestékekkel történő festés sikerét nagymértékben meghatározza a hatóidő alatt fennálló megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ezt a célt szolgálja a műanyag zuhanysapka, és a köré tekert hajturbán vagy törölköző. Erre a célra használhatsz egy meleg sapkát is, ami nem korlátoz a mozgásban.

 

Festés utáni lépések

A hatóidő leteltével mosd meg a hajad tiszta, langyos vízzel. Alaposan öblítsd át, hogy ne maradjon benne festék. A Khadi növényi hajfesték finomra őrölt struktúrája miatt könnyedén kiöblíthető anélkül, hogy morzsás maradékot hagyna a hajon. Szintén langyos levegővel szárítsd meg a hajad.

Optimális esetben a következő 24-48 órában a samponos hajmosást célszerű elkerülni, mert a festék kimosódásához vezethet (különösen az indigóból származó festékrészecskék esetében jellemző ez). Kerüld a hajápoló, illetve hajformázó termékek használatát is, hogy a festék tovább dolgozhasson,
és stabilizálódhasson. A növényi hajfesték részecskéi levegővel érintkezve a következő 24-48 órában tovább alakulnak, a hajszín tovább mélyülhet. Ha még sötétebb szín volt az elképzelésed, ez alatt az idő alatt megismételheted a festést. Ezután már hajat moshatsz a megszokott módon.

A festés tartósságának fokozása érdekében javasoljuk a Khadi hajolajok használatát. Amennyiben a samponos hajmosás előtt Khadi hajolajjal kezelted a festett hajat, a színezés tartósabb lesz.

A festést követően egy nappal egy kis adag hajolajat tegyél a száraz hajra, és hagyd hatni 30-60 percig. Végül moss hajat a szokásos módon. A Khadi hajolajok használatával a szín tartósabbá, a haj selymesebbé, könnyen kezelhetővé válik. Különösen látványos az olaj hatása, amikor színezés után szárazságérzetet tapasztalunk a hajon. A haj újra fényessé, dússá válik, és a szárazságérzet megszűnik.

 

www.khadi.hu