Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ. Rendben
Termékek Menü

Miért és mire jó az aleppo szappan?

Miért és mire jó az aleppo szappan?

Sorozatunkban az aleppo szappanokat mutatjuk be a kezdetektől, az alapanyagokon keresztül a felhasználásukig. 1. rész

 

Az ősi sumérok fedezték fel a szappankészítést. Kémiai tudásuknak köszönhetően ők már tudatában voltak annak, hogy az elégetett növények hamujának lúgos a kémhatása. Az először előállított szappan igazából egy kenőcs volt, mely növényi olajat és hamulúgot tartalmazott. Ezt főleg gyógyításra használták. A krémes szappant az egyiptomiaknak és az rómaiaknak köszönhetjük, ezt már tisztálkodásra is lehetett használni.

Az ősi receptet Aleppoban fejlesztették tovább a 7. században. A ma is ismert szappankészítés technológiája is ekkor alakult ki. Az olíva- és babérolajat hamulúggal főzték össze és ez olyan szilárd szappant eredményezett, mely már a tisztításra és a személyes tisztálkodásra is alkalmas volt. Ez az a szappan mely később először Európába, majd később az egész világon elterjedt.

 

De hogyan is készül az aleppo szappan?

Aleppoban az olívaolajat és a nátronlúgot (nátrium-hidroxidot) összekeverik, majd 200 celsius fokon fokon forralják egészen addig, míg az olívaolaj át nem alakul glicerinné és nátriumsóvá. A szappanosodási folyamat vége előtt, hozzáadják a babérolajat, ennek köszönheti az Aleppo szappan a kitűnő fertőtlenítő hatását. A szappankeveréket alaposan átmossák vízzel, hogy a lúg teljesen kiürüljön belőle. Éjszakára száradni hagyják, miközben a keverék lehűl. Az így előkészített, lehűlt masszát gondosan elterítik a földön, majd kézzel azonos méretű darabokra vágják és ellátják a gyártó és a minőségi osztály jelével. Azt követően az érlelési folyamat részeként a még olívazöld téglatesteket feltornyozzák és 6-9 hónapig hagyják száradni jól szellőző termekben.

Az aleppo szappan jellegzetes okkersárga színe a száradás alatt alakul ki. Belseje továbbra is olívazöld marad, ez az eredeti aleppo szappan jellegzetessége, ami magas E-vitamin szintre utal. Tradicionálisan az aleppo szappanokat a hűvös évszakban készítik, általában november-március között. Ezt követi a szárítási időszak a teljes érettségig.

 

Különlegesen illatosított aleppo szappanok

Vannak, akik a hagyományos aleppo szappant úgy kedvelik, ha valamivel több illatot tartalmaznak, mint az eredeti recept. A számukra hozta el a FINigrana az Aleppo olívaszappant levendula illattal illetve az Aleppo olívaszappant citromfű illattal termékeit. A szappanok az olíva és babérolaj mellett a levendulából (Lavendula angustifiola) és a citromfűből (Cymbopogon schoenanthus) gyengéd vízgőz desztillációval kivont illóolajokat is tartalmaznak. A levendulaolaj nyugtató, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatású, intenzív illata távol tartja a molylepkéket a szekrénybe zárt ruháktól. A citromfű illóolaj frissítő, citrusos illatot kölcsönöz a szappannak, használata akár erős izzadás esetén is javasolt, a citrus friss illata a rovarokat is távol tartja.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: aleppo szappan szappan